Χιονοδρομικό Κέντρο Καλαβρύτων E-mail
Χιόνια στο Χελμό... μοναδικές χιονοδρομίες σημαίνει!
Αναμφίβολα αυτό που στη σύγχρονη εποχή έδωσε ώθηση και ανάπτυξη στα βασανισμένα Καλάβρυτα, το «φιλί της ζωής», όπως έλεγε και ο επίμονος ιδρυτής του ο Πάνος Πόλκας, και χάρη σε αυτό έμειναν πολλοί νέοι στον τόπο τους είναι το Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων. Μαγαζιά πριν την κωμόπολη, μέσα σ’ αυτή, στο δρόμο προς Χιονοδρομικό και στις εγκαταστάσεις αυτού μαρτυρούν την αγαπημένη δραστηριότητα των επισκεπτών της περιοχής τούς χειμερινούς μήνες.
Γύρω στα 14 χλμ. πάνω από το χωριό, θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο χιονοδρομικό της Ελλάδας και για πολλούς το καλύτερο. Από το Δεκέμβριο μέχρι τον Απρίλιο οι 12 πίστες στις κατάλευκες πλαγιές του Χελμού γεμίζουν, με τη βοήθεια 7 αναβατήρων, χιονοδρόμους που απολαμβάνουν το αγαπημένο τους σπορ. Οι εγκαταστάσεις του βρίσκονται στα 1.700 μ. υψόμετρο και εκτείνονται μέχρι τα 2.340 στην κορυφή Νεραϊδοράχη, από όπου άπειρες φορές έχουμε θαυμάσει το μπλε του Κορινθιακού. Αυτή η θέα προς τη θάλασσα είναι που το καθιστά μοναδικό. Την επισκέψιμότητά του οφείλει επίσης πολύ στα μόλις 201 χλμ. που το χωρίζουν από την Αθήνα και 103 από την Πάτρα. Αξέχαστη εμπειρία αποτελεί το βραδινό σκι. Στα σαλέ απολαμβάνουμε ζεστά ροφήματα που επιβάλλονται τις κρύες μέρες, ενώ καιρού επιτρέποντος κουρασμένοι χιονδρόμοι και απλοί επισκέπτες λιάζονται στις ξαπλώστρες έξω από τα σαλέ.Στις εγκαταστάσεις υπάρχουν σταθμός πρώτων βοηθειών, σχολές σκι και καταστήματα ενοικίασης και πώλησης χιονοδρομικού εξοπλισμού. Συχνά χιονοδρομώντας στις πίστες θα παρατηρήσετε και επίδοξους Ίκαρους να επιδίδονται σε πτήσεις αλεξίπτωτου πλαγιάς. Οι αεροπλανικές φιγούρες και τα άλματα στο πάρκο για σνόουμπορντ ανεβάζουν την αδρεναλίνη στα ύψη. Λειτουργεί από το 1988 και οι εγκαταστάσεις του διαρκώς εξελίσσονται. «Οι επισκέπτες φέτος θα δουν το πάρκινγκ των 30.000 τμ. ασφαλτοστρωμένο, θα γίνει δοκιμαστική λειτουργία τεχνητού χιονιού, ενώ εξοπλίστηκε και με δύο νέους χιονοστρωτήρες» μας ενημερώνει ο Γιώργος Τσεκούρας, διευθυντής του Χιονοδρομικού Κέντρου.
Για όσους είναι λάτρεις της πεζοπορίας τμήμα του διεθνούς μονοπατιού Ε4 (μήκους 10 χλμ.) ξεκινά από την πόλη των Καλαβρύτων και καταλήγει στη βάση του Xιονοδρομικού. Πολλοί ακολουθούν αντίθετη πορεία ποδηλατώντας!