Φλώρινα E-mail
Η πόλη των ζωγράφων, των γλυπτών, των λαϊκών συγγραφέων, των λαογράφων και των παραδοσιακών κηροπλαστών.
Η… άλλη Φλώρινα.

Οι ζωγράφοι της Φλώρινας
Στη Φλώρινα αξιόλογη εικαστική κίνηση παρατηρείται μετά το Μεσοπόλεμο με 60 περίπου ταλαντούχους καλλιτέχνες. Έργα τους καταξιώθηκαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, αποτελώντας έμπνευση των Φλωρινιωτών.Το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, η παρατεταμένη διάρκεια χειμώνα και κρύου, οι ιστορικο-κοινωνικές συνθήκες, καθώς και η συνύπαρξη προσώπων με κοινά ενδιαφέροντα ήταν οι βασικότεροι λόγοι που συνέβαλαν στην ανάπτυξη των εικαστικών τεχνών στη Φλώρινα.
Μετά το 1940 παρουσιάζονται οι έντεχνοι καλλιτέχνες. Τα νέα χαραχτηριστά που φέρνουν οι πληθυσμοί με την ανταλλαγή αναμειγνύονται με την ντόπια λαϊκή παράδοση, την οποία εκπροσωπούσαν κυρίως οι αυτοδίδακτοι Φλωρινιώτες ζωγράφοι.

Δυναμική παρουσία στην καλλιτεχνική ζωή της Φλώρινας κατέχουν το δεύτερο μισό του 18ου αι. οι αυτοδίδακτοι ζωγράφοι του Βιτσίου και ιδιαίτερα της Δροσοπηγής (κυρίως με αγιογραφία). Πολλοί εργάστηκαν στο Άγιον Όρος και αργότερα ομόρφυναν τους ναούς της Φλώρινας.
Σημαντικό γεγονός για την εικαστική κίνηση του τόπου αποτέλεσε η δημιουργία του Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Φλωρίνης, «0 Αριστοτέλης», στις αρχές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ανάμεσα στους ιδρυτές του ήταν και ο ζωγράφος Ηλίας Βυζάντης. Λίγο αργότερα, συρρέουν και άλλοι καλλιτέχνες, όπως ο Μπούτζιος, ο Παυλίδης, ο Δημήτρης Καλαμάρας, ο Στερίκας Κούλης. Στη συνέχεια, δημιουργήθηκαν τα καλλιτεχνικά εργαστήρια.

Η εικαστική κίνηση το διάστημα 1950-70 είναι η μεγαλύτερη που σημειώθηκε στο βορειοδυτικό μακεδονικό χώρο. Οι δημιουργοί της πόλης ίδρυσαν το Σύλλογο «Στέγη Φιλοτέχνων Φλώρινας», που ευθύνεται για το «Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης» και για την «Πινακοθήκη Καλλιτεχνών Φλώρινας». Έχουμε, επίσης, ίδρυση «Εικαστικής Βιβλιοθήκης» και «Καλλιτεχνικού Εργαστηρίου Νέων». Από το 2006 ιδρύθηκε το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας στην πόλη της Φλώρινας.