E-mail

Μια «βαρκούλα» με πανιά ή αλλιώς ένα ιστιοπλοϊκό φιλοξένησε εννιά άτομα, από τα οποία θα ακούγατε εννιά διαφορετικές ιστορίες, για 4 ημέρες και 3 νύχτες. Η ιστιοπλοΐα είναι προσωπική υπόθεση. Για άλλους είναι χαλάρωση, για άλλους περιπέτεια, για άλλους αγώνας. Για μας είναι ένας εναλλακτικός τρόπος διακοπών που αγαπάμε. Απευθύνεται σε όλους τους ταξιδιώτες, ανεξαρτήτου ηλικίας. Βασική προϋπόθεση είναι η καλή παρέα, διότι το ταξίδι με ένα τέτοιου είδους σκάφος, πώς να το κάνουμε, θα σας φέρει πολύ κοντά. Οι ντροπές και τα «θέλω να μείνω μόνη μου» δεν παίζουν, ενώ και οι εντάσεις είναι αναμενόμενες. Αποπλεύσαμε, λοιπόν, με το ιστιοπλοϊκό του Γιάννη Φαρινόλα με προορισμό τη Μήλο (πανέμορφο νησί των Κυκλάδων).

Το θέμα μας, όμως, δεν είναι η Μήλος (μόνο), αλλά το πώς φτάσαμε εκεί. Ο καιρός δεν μας επέτρεψε ταλιμπανιές, γι’ αυτό η πορεία μας κόπηκε στα δύο. Πρέπει να ομολογήσουμε ότι δεν μας χάλασε καθόλου, αφού κάναμε στάση στην τόσο γραφική Ύδρα. Άλιμος-Ύδρα τέσσερις ώρες: Στη διαδρομή αυτή καταλάβαμε τι εστί ιστιοπλοΐα. Το τιμόνι ανέλαβε ο Τάσος Μιλιώνης, καλός μας φίλος και μεγάααλος ιστιοπλόος. Ανοίξαμε πανιά και φόρτσα στα κύματα. Τι φοβερή αίσθηση! Ο ήλιος ψηλά και ένα δροσερό αεράκι να μας χαϊδεύει το πρόσωπο. Μουσική, μπόλικο φαγητό και γέλια συνόδευαν το μεγαλύτερο μέρος του ταξιδιού. Δεν έλειψαν, βέβαια, οι ζαλαδούρες, καθώς κάποιοι από εμάς είχαν αρνηθεί να πάρουν το μαγικό χαπάκι δραμαμίνης. Αν επιχειρήσετε μια αντίστοιχη εκδρομή (που σας το συνιστούμε) και δέσετε στην Ύδρα, περπατήστε μέχρι τους μύλους. Είναι μια ωραία διαδρομή, κουραστική λίγο, αλλά η θέα θα σας αποζημιώσει.Η νύχτα πέφτει… το λιμανάκι μοιάζει με φωτογραφία σε καρτ ποστάλ.

Πόσες φορές έχουμε ακούσει αυτή την έκφραση στην Ελλάδα; Δεν είναι τυχαίο! Ο ύπνος δεν αργεί, αφού το γλυκό κούνημα του σκάφους και τα πλιτς πλατς του νερού είναι το απόλυτο νανούρισμα. Σαν ξημέρωσε, ανοίξαμε τα μάτια μας δειλά, ανεβήκαμε στο κατάστρωμα και πώς να σας το πούμε απλά; ΔΕΝ ΘΕΛΑΜΕ ΝΑ ΤΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ! Το χουζούρεμα φαίνεται χαζό σε τέτοιες περιπτώσεις. Ανυπομονούσαμε να βγούμε πάλι στ’ ανοιχτά, να γευτούμε τον θαλασσινό αέρα του Αιγαίου. Λύσαμε τα σχοινιά, μαζέψαμε τα προστατευτικά μπαλόνια και ορμήσαμε! Οι μαΐστρες δούλεψαν, η τζένοα άνοιξε και το ταξίδι ξεκίνησε!Η Μήλος απέχει γύρω στις οχτώ ώρες από την Ύδρα, 86 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά των Κυκλάδων. Έχει έκταση 151 τ.χλμ. Με τον Γιάννη καπετάνιο μας, να μας λέει ιστορίες και να μας διαφωτίζει με τις γεωγραφικές του γνώσεις, ο χρόνος κύλησε γρήγορα. (Ο Γιάννης είναι ιδιοκτήτης της Excellent Yachting Ltd .) Η άφιξή μας στη Μήλο πανηγυρική, όπως όλες οι αφίξεις μας, άλλωστε. Ο μόλος όπου δέσαμε σταθεροποίησε το σκάφος, αλλά και το σώμα μας.

Είναι ένα νησί όπου μπορείτε να κάνετε πολλά πράγματα, αν έχετε όρεξη. Ο Γιάννης θα σας γυρίσει στις ωραιότερες παραλίες του νησιού, θα σας διηγηθεί ιστορίες, μύθους, θρύλους, θα σας πάει να βουτήξετε σε νερά που δεν πιστεύετε ότι υπάρχουν, μέχρι να τα απολαύσετε. Την ωραιότερη αίσθηση θα νιώσετε όταν θα κολυμπήσετε τσίτσιδoι (για τους τολμηρούς φυσιολάτρες) στις θαλάσσιες σπηλιές με το νερό να αγγίζει την… καρδιά σας. Το μαύρισμα δε που θα κάνετε θα το ζηλέψει όλη η Ελλάδα. Οι πέτρες εκεί λόγω της κιμωλίας και του θειαφιού έχουν χρώμα άσπρο… Ο ήλιος αντανακλά και χαρίζει έντονο μαύρισμα! Αφού φάτε, πιείτε και ξεκουραστείτε λίγο, μπορείτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο και να κάνετε μία βόλτα στο Σαρακίνικο, που απέχει πέντε λεπτά από το λιμάνι. Πρόκειται για έναν συνδυασμό λευκών πετρωμάτων και ηφαιστειακών σχηματισμών, όπου δεν υπάρχει καθόλου βλάστηση. Το δέος είναι το αίσθημα που μας κατέκλυσε.

Το τοπίο «διαστημικό», σαν να περιμέναμε την προσσελήνωση ένα πράγμα! Μας ταίριαζε, πάντως, καθώς όλη μέρα προσθέταμε πάνω μας ό,τι ρούχο βρίσκαμε μπροστά μας, λόγω κρύου, και μοιάζαμε με διαστημανθρώπους. Το styling του κρεμμυδιού! Οι φωτογραφίες έχουν στόμα και μιλούν. Έχουμε πάει αρκετά ταξίδια, αλλά το ταξίδι με ιστιοπλοϊκό είναι εμπειρία ζωής. Ήταν ένας μοναδικός τρόπος εξερεύνησης της ελληνικής θάλασσας (και όχι μόνο). Ανακαλύψαμε στοιχεία της φύσης των οποίων την ύπαρξη δεν γνωρίζαμε καν! Αυτά που αποκομίσαμε δεν σταματούν εδώ, καθώς η επαφή με τη φύση και το μεγαλείο της βοηθούν και στο ξεκαθάρισμα του μυαλού και της καρδιάς, τις σκέψεις, τις αναθεωρήσεις, την καλλιέργεια του πνεύματος. Ένα απόλυτο βίωμα εμπειριών. Νιώσαμε, αν όχι όλοι, οι περισσότεροι σίγουρα, τη σφαίρα της πραγματικότητας να ταλαντεύεται στο τραμπολίνο της αλλαγής, προς το καλύτερο πάντα!