Αγροτουριστική φάρμα Euμέλια E-mail
«Μελωδική» ξενάγηση στη φύση…

Σε μια αγροτική περιοχή, 45 λεπτά από τη Σπάρτη και σχεδόν 2 χλμ. από το χωριό Γούβες, μέσα στην αγκαλιά του Ταΰγετου και του Πάρνωνα, βρίσκεται το αγρόκτημα και ξενώνας «Ευμέλεια». Η οικογένεια Καρέλα μάς καλωσορίζει στον αρχαίο ελαιώνα και στις υπέροχες εκτάσεις βοτάνων που καλλιεργεί από το 1890. Εδώ όλα είναι τόσο φυσικά που μοιάζουν… αφύσικα σε όλους εμάς που έχουμε απομακρυνθεί από τη μητέρα φύση. Ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά…Ομοιοδυναμική καλλιέργεια, όπως λέμε… ομοιοπαθητική

Πίσω από την αγροτουριστική φάρμα βρίσκεται η ιδέα της δημιουργίας μιας βιώσιμης καλλιεργήσιμης έκτασης στη Νότια Ελλάδα με τη χρήση ομοιοδυναμικής καλλιέργειας. Πρόκειται για μια εναλλακτική βιολογική μέθοδος καλλιέργειας παρόμοια με αυτή της ομοιοπαθητικής, που χρησιμοποιείται στους ανθρώπους. Δηλαδή το αγρόκτημα αντιμετωπίζεται ως ένας πολύπλοκος οργανισμός, όπως ακριβώς και το ανθρώπινο σώμα, και οι ανάγκες του προσεγγίζονται με ολιστική ματιά.
Φύτεψαν τις αμυγδαλιές δίπλα σε ελιές, ώστε να δημιουργήσουν μια ωφέλιμη -και για τα δύο- επικοινωνία, και ενδυνάμωσαν αυτό το «διάλογο», εισάγοντας πεύκα, κυπαρίσσια και αμπέλια. Κάθε τύπος προσδίδει ένα θετικό στοιχείο, το οποίο ανακουφίζει από το στρες μιας μονοκαλλιέργειας, εισάγοντας οργανισμούς ωφέλιμους μεταξύ τους και ταυτόχρονα περιορίζοντας το ρίσκο μιας επίθεσης σε ένα μόνο είδος. Τα λιβάδια με τα βότανα σχεδιάστηκαν κατά τον ίδιο τρόπο, συμπεριλαμβάνοντας τείχη φυτών με διάφορα βότανα, τα οποία έφεραν θετικές δυνάμεις και προσέφεραν τον απαραίτητο πλουραλισμό.
Οι διατροφικές ανάγκες των επισκεπτών καλύπτονται με φρούτα και λαχανικά του αγροκτήματος, καθώς και με πλήρη γκάμα από βιολογικά προϊόντα.

Εγκαταστάσεις φιλικές προς το περιβάλλον αλλά και προσιτές σε όλους
Το Σπίτι της Ελιάς, το Σπίτι της Αμυγδαλιάς, το Σπίτι της Λεβάντας, το Σπίτι του Αμπελιού και το Σπίτι του Ηλιοτρόπιου αποτελούν τις 5 κατοικίες του ξενώνα. Υπάρχει και κεντρικό κτίριο, όπου βρίσκονται η υποδοχή, η τραπεζαρία και το καθιστικό με το τζάκι, με δυνατότητα πρόσβασης στο Internet, καθώς και μια μικρή βιβλιοθήκη με βιβλία και επιτραπέζια παιχνίδια. Στον περιβάλλοντα χώρο υπάρχει ένα πέτρινο κελάρι, που ήταν υδραγωγείο (στέρνα) κατά το 16ο αιώνα, αλλά μετατράπηκε σε κελάρι κρασιών, χώρο γευσιγνωσίας κρασιού και γαστρονομικών λιχουδιών καθώς και πώλησης βιολογικών και τοπικών προϊόντων. Όλες οι κτιριακές εγκαταστάσεις έχουν κατασκευαστεί με φιλικά προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο υλικά και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να κάνουν χρήση των δυνάμεων της φύσης για τις ενεργειακές ανάγκες τους. Για ψύξη και θέρμανση χρησιμοποιείται γεωθερμική ενέργεια μέσω θερμικών αντλιών. Το νερό ανακυκλώνεται και επαναχρησιμοποιείται στην καλλιέργεια, ενώ γίνεται κομποστοποίηση όλων των οργανικών υλικών του κτήματος καθώς και των εγκαταστάσεων. Η φυσική διαχείριση των αποβλήτων μέσω του ριζικού συστήματος θα είναι πρώτη στο είδος της στη Νότια Ελλάδα. Στόχος είναι στο μέλλον, με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας, να επιτύχουν πλήρη αυτάρκεια, ώστε να αποτελούν ένα τέλειο παράδειγμα αειφόρου ανάπτυξης.
Η «Ευμέλεια» υποστηρίζει τον τουρισμό για όλους γι’ αυτό και έχει εξασφαλίσει σε όλους τους φίλους και τους επισκέπτες την προσβασιμότητα παντού μέσα στη φάρμα. Μια από τις 5 κατοικίες καθώς και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι είναι προσιτοί σε ανθρώπους με ειδικές ανάγκες. Υπάρχουν, επίσης, σπιτάκια για σκύλους και για γάτες, όπου μπορούν να διανυκτερεύσουν τα κατοικίδια των επισκεπτών.

Αγροτουρισμός: πιο κοντά στην αγροτική λακωνική γη
Όσοι διαμένουν στο κτήμα ή ακόμα και οι περαστικοί έχουν τη δυνατότητα να ταΐσουν τα οικόσιτα ζώα του αγροκτήματος, να συμμετάσχουν στις διάφορες αγροτικές εργασίες και να γνωρίσουν βιωματικά την εφαρμογή της ομοιοδυναμικής καλλιέργειας:
• Από Σεπτέμβριο έως Οκτώβριο: Μάζεμα και πάτημα σταφυλιών για παραγωγή κρασιού, μάζεμα αμυγδάλων
• Από Νοέμβριο έως Φεβρουάριο: Μάζεμα ελιών και παραγωγή λαδιού
• Από Μάρτιο έως Απρίλιο: Φύτευση λαχανικών
• Το Μάιο: Μάζεμα βοτάνων και φύτευση λαχανικών
• Τον Ιούνιο: Μάζεμα βοτάνων και προετοιμασία κομποστοποίησης
• Από Ιούλιο έως Αύγουστο: Μάζεμα φρούτων και προετοιμασία κομποστοποίησης

Δραστηριότητες εκτός
Η «Ευμέλεια» αποτελεί ιδανικό ορμητήριο για εξερεύνηση όλης της Λακωνίας, που είναι γεμάτη από φυσικά και πολιτιστικά αξιοθέατα. Ιστορικές πόλεις (Σπάρτη, Γύθειο, Μάνη), κάστρα (Μυστράς, Μονεμβασιά) ποτάμια (Ευρώτας), βουνά (Ταΰγετος, Πάρνωνας), σπήλαια (του Διρού), μουσεία, ονειρεμένες παραλίες (Μάνη, Ελαφόνησος) μέχρι τον Κάβο Μαλέα αλλά και το νοτιότερο στεριανό σημείο της Ευρώπης, το Ακροταίναρο.
Για περισσότερη δράση:
• Ορειβασία στην κορυφή του βουνού Ταΰγετου (Προφήτης Ηλίας, υψόμετρο 2.404 μ.)
• Ορειβασία στην κορυφή του βουνού Πάρνωνα (υψόμετρο 1.935 μ.)
• Αναρρίχηση στην περιοχή Λαγκαδά του Ταΰγετου
• Ποδηλασία στο βουνό
Ορειβατικός Όμιλος Σπάρτης 27310 22574

Δραστηριότητες εντός
Κατά τη διάρκεια του χρόνου, μία από τις βασικές δραστηριότητες στο αγρόκτημα είναι η φιλοξενία σεμιναρίων γύρω από εναλλακτική ιατρική, φιλοσοφία, γιόγκα, τέχνες, τάι-τσι, διοργάνωση μαθημάτων μαγειρικής καθώς και καλλιτεχνικών εκθέσεων και εκπαιδευτικών περιβαλλοντικών προγραμμάτων για παιδιά και μεγάλους.

www.eumelia.com